Suolahoito


Kenelle suolahoito sopii?

Suolahoitoa voidaan käyttää seuraavassa lueteltujen sairauksien hoidossa:
 • astma
 • akuutti hengitysteiden sairaus
 • krooninen hengitysteiden sairaus
 • krooninen nielutulehdus
 • krooninen tonsilliitti (nielurisatulehdus)
 • krooninen poskiontelotulehdus
 • krooninen nenäontelotulehdus
 • keuhkoputken tulehdus, joka on kestänyt kauemmin kuin kaksi viikkoa
 • krooninen keuhkoputken tulehdus
 • toistuvat keuhkoputki- tai keuhkotulehdus
 • krooninen ja akuutti korvatulehdus
 • toistuvat virusinfektiot
 • heinänuha ja allergiset reaktiot
 • atooppinen iho
 • psoriaasis
 • ihottumat ja ihon märkäinfektiot

Vaihtoehtoisten hoitomenetelmien käytöllä on hengityselinsairauksissa suuri merkitys. Nämä menetelmät ovat fysiologisia ja niillä on laajat käyttömahdollisuudet. Ne voivat vähentää lääkkeiden käyttötarvetta, toimivat ennaltaehkäisevästi ja nopeuttavat kuntoutumista.


Yleisesti suolahoidosta


Suolahoito annetaan suolalla vuoratussa huoneessa. 

Seinäpinnoissa katossa ja lattiassa oleva suolakerros aiheuttaa huoneilmaan voimakkaan negatiivisen ionisaation, joka helpottaa omalta osaltaan hengitystä. Hoidon aikana huoneilmaan puhalletaan puhtaasta lääkesuolasta (NaCl) suolageneraattorilla tehtyjä, hyvin hienojakoisia suolahiukkasia. 

Hoitojakson jälkeen huoneilma vaihdetaan jolloin hengityksestä muodostunut hiilidioksidi poistuu ja uusi hoito voidaan aloittaa puhtaassa ilmassa. 

Hengitysilman mukana keuhkoihin menevillä suolahiukkasilla on tulehduksia pienentävä ja limaa irrottava vaikutus hengitysteissä, se ohentaa paksuuntuneita limakalvoja ja tältä osin helpottaa hengitystä. Kuiva suolahiukkaset tunkeutuvat myös tehokkaasti hengitysteiden äärialueille. Ihohuokosiin joutuessaan suolahiukkaset ovat imeneet ympäröivästä ilmasta kosteutta itseensä. Tämän ansiosta iho pysyy kosteana ja kimmoisena jolloin samalla suolalla on desinfioiva vaikutus. 

Suolahoito sopii kaiken ikäisille ja voidaan käyttää lähes kaikissa hengityselinsairauksissa ja ihottumissa

Suolahoito kestää 40 minuuttia. Hoitokertoja on 5-25 sairaudesta riippuen. Suolahuonehoidon yhteydessä on mahdollista saada myös kirkasvalohoitoa. 

Myös liikuntarajoitteiset pääsevät suolahuoneeseen avustajan kanssa hoitolan omalla pyörätuolilla. 

Turun Suolahoitola käyttää Suomalaista Polar Health oy:n valmistamaa suolageneraattoria. Polar suolageneraattori on ensimmäinen CE-merkitty suolageneraattori maailmassa. Samanlaista generattoria käytettiin myös Etelä Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutin tutkimuksessa v.2003-2007.Historiaa suolahuoneista


Ensimmäiset askeleet suolahoidossa otettiin keskiajalla jolloin munkit hoitivat sairaita suolaluolissa. Suolapölyä tuotettiin hieromalla suolakiviä vastakkain. Tästä muodostunut pöly ohjattiin hoidettavan hengitysilmaan. Suolakaivoksissa tapahtuvaa hoitoa kutsuttaan speleoterapiaksi.


1800-luvun keskivaiheella huomasi Puolan teollisuudesta vastaava terveysviranomainen Felix Botchkowski, että suolakaivoksissa työskentelevät ihmiset eivät juurikaan sairastaneet keuhkosairauksia. Vuonna 1843 ilmestyi hänen kirjansa suolapölyn vaikutuksesta. Hänen seuraajansa Mstislav Poljakowski perusti Krakovan läheisyyteen Velickoon suolahoitolan.

Toisen maailmansodan aikana suolakaivoksia käytettiin Saksassa pommisuojina. Pommitusten aikana ihmiset joutuivat olemaan kaivoksissa pitkiäkin aikoja. Lähtiessään moni astmaatikko tunsi hengityksensä huomattavasti parantuneen.

Entisessä Neuvostoliitossa speleoterapia sai alkunsa vuonna 1968 Karpatian Solotvinon kylässä, kun kaivoksen n:o 8 pohjalle perustettiin allergiasairaala.

Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana ns. suolahoito huoneita on rakennettu useita satoja sairaaloihin ja hoitolaitoksiin Itä-Euroopassa. Muualla Euroopassa kiinnostus suolahoitoihin on selvästi lisääntynyt parin vuoden aikana. Suolahuoneessa annettavaa hoitoa kutsutaan haloterapiaksi.

Ensin suolahuoneet rakennettiin suolakivestä leikatuista tiilistä. Uusimmat suolahuoneet rakennetaan suolaelementeistä. Suolalla pinotetuilla levyillä päällystetään katto- ja seinäpinnat, lattialle levitetään irtosuolaa.


Kokemuksia suolahoidosta


Mies 47v akuutti poskiontelontulehdus
Potilas sai alkukesästä poskiontelontulehduksen ja siihen antibioottikuurin, joka ei kuitenkaan purrut vaan tauti jatkui. Mies Aloitti 10 kerran suolahoitokuurin maanantaina. Ensimmäisen viikon alussa ei tapahtunut huomattavaa paranemista, mutta torstaina olo huononi merkittävästi yhden päivän ajaksi. Viikonlopun aikana alkoi erittyä vihreää limaa todella voimakkaasti ja olo alkoi parantua. Hiljalleen limantulo loppui ja tulehdus hävisi. Miehelle tuli käyntikertoja yhteensä 12 ja hän oli erittäin tyytyväinen hoitoon.

Mies 38v akuutti keuhkoputkentulehdus.
Sai Virossa ollessaan keuhkoputken tulehduksen ja siihen antibioottikuurin, joka ei tehonnut. Virolainen keuhkolääkäri neuvoi miestä ottamaan 10 kerran suolahoitokuurin Suomeen palattuaan. Hän otti hoidon ensin 5 päivän päivittäisjaksona, sitten viikon tauko ja uudestaan 5 päivän ajan. Toisen hoitoviikon aikana yskä loppui ja tulehdus hellitti kokonaan. Miehellä oli mukanaan 8-vuotias poika jolla oli hoidon alussa allergiatyyppistä nuhaa ja atooppinen iho. Nuha loppui ja ihottumakohdat iholta hävisivät.Suolahoitoa tutkitaan

Allergia- ja Astmaliittoon kuuluva Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti on aloittanut vuonna 2003 tutkimuksen suolahoidon vaikutuksista astman ja atooppisen ihottuman hoidossa. Ensimmäiset tulokset tutkimuksesta on saatu syksyn 2005 aikana. 

Tutkimuksissa on käynyt ilmi että astmaatikkojen yöheräämiset sekä keuhkoputkien hyperreaktiivisuus on vähentynyt tai loppunut kokonaan tutkimukseen osallistuneilta potilailta. 

Tutkimus päättyi keväällä 2007. Loppuraportti julkaistiin lokakuussa 2007

Rahoittajina tutkimukselle ovat Raha-automaattiyhdistys, KELA, Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiri ja Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti. 

Tutkimuksen muita yhteistyötahoja ovat Etelä-Karjalan keskussairaala, Lappeenrannan kylpylälaitos ja HUS:n Iho- ja allergiasairaala. Loppuraportin voit lukea tämän sivuston Artikkelit osiosta, josta linkki raporttiin (pdf).

 

dpp_0006_500

 

Ajankohtaista

7.5.2017

Lue lisää

7.12.2016

Lue lisää

1.10.2016
Pysäköinti
Lue lisää
Kaikki uutiset ->